Pennuille, jotka kulkevat omia polkujaan

Millaisia reittivaihtoehtoja pennuille sitten on tarjolla, kun niiden pitäisi lähteä tassuttelemaan kohti tasapainoista tulevaisuutta?

Edellisessä kirjoituksessani esittelin Pentupilottien viisi tärkeää teemaa. SmartDOG PENTU -testissä olemme tehneet pennun käyttäytymisestä havaintoja ja mittauksia näihin teemoihin liittyen. Koiran oleellisista ominaisuuksista ja taidoista alkaa ikään kuin piirtyä jonkinlainen kartta, jossa tarkennamme huomiomme vuorotellen viiteen eri kohtaan.

Jokaisessa kohdassa tulemme risteyksiin, joissa erilaiset pennut voitaisiin ohjata eri poluille ja kohti omia harjoituksiaan. Yhteen teemaan voi liittyä montakin risteystä – yksinkertaistetusti vaikkapa näin:

PENTUPILOTTIEN polut

SmartDOG PENTU -testin tai oman parhaan tämän hetken arviosi perusteella voit asettaa oman pentusi jokaisen nuoliparin kohdalla jommallekummalle polulle tai niiden välimaastoon.

Mikään ei ole pysyvää

Tarkoituksena ei missään nimessä ole lyödä pentuun mitään leimaa! Koiramme on joka hetki yhdistelmä sen geenien määräämiä piirteitä ja ympäristön vaikutusta. Ympäristön vaikutus tarkoittaa sekä nykyhetken tilannetta (paikka, läsnäolijat ja heidän käyttäytymisensä, pennun oma olo kyseisellä hetkellä) että menneisyyttä (kaikkea mitä pentu on elämässään kokenut, kohdannut ja oppinut).

Käytännössä en siis voi esimerkiksi kurssilla sanoa, että ”pentusi on nirso”. Ehkä se ei syö, koska se on kylläinen tai kärsii matkapahoinvoinnista, tai ehkä se vielä vierastaa uutta paikkaa, vieruskaveria tai uuden makuista herkkua, jota olet tänään ottanut sille mukaan?

Voimme silti tehdä pennusta havaintoja – tietäen, että osa niistä voi selittyä pennun melko pysyvillä persoonallisuuspiirteillä ja osa sen nykyisellä osaamistasolla ja tilanteella. Taustojen puhki pohtiminen on kuitenkin turhaa, joten keskitytään nykyhetkeen ja tehdään ratkaisuja sen perusteella!

Jos siis olet asettanut pennun yläkuvassa jollekin polulle (kuten ”nirso”, ”ahne”, ”ihmiseen tukeutuva” tai ”itsenäinen”),  mieti seuraavassa vaiheessa pennun tilannetta sen ominaisuuksien sijaan osaamisena ja taitoina. Miten vaikkapa itsenäisyys käytännössä ilmenee? Mitä vaikutuksia sillä on?

Mikä pennullesi on helppoa nyt?

  • Ovatko kyseiset taidot sinulle tärkeitä? Missä ja miksi?
  • Jos ovat tärkeitä, miten voit pitää noita taitoja yllä jatkossakin?
  • Mikä on kolikon kääntöpuoli: onko näistä taidoista myös jossain tilanteessa haittaa ja miten se kannattaisi huomioida?

Mikä pennullesi on vaikeaa nyt?

  • Olisivatko kyseiset taidot sinulle tärkeitä? Missä ja miksi?
  • Jos olisivat tärkeitä, miten voit auttaa pentua kehittymään näissä asioissa?
  • Mikä on pilven hopeareunus: mitä hyviä puolia on siinä, että nämä taidot eivät ole pennun vahvuus?

Voin kertoa, että vaikket keksisi asioiden kääntöpuolta, niitä on aina!

Katsotaan tarkemmin vaikkapa pentuja, joista toinen on ”hyvä” ja toinen ”huono” lukemaan ihmisen eleitä. Kumpikin antaa ohjaajalleen jotain hyödyllistä ihan ilmaiseksi. Vastaavasti kumpikin vaatii paljon treeniä juuri siinä asiassa, mikä on toisen vahvuus.

Hyvä eleidenlukija ymmärtää eleitä luonnostaan, mutta voi tarkkailla ihmisen jokaista kulmakarvojen kohotustakin ihan haitaksi asti tai tulkita eleet aina käskyksi tehdä jotain. Huono eleidenlukija voi loistaa itsenäisissä harrastuslajeissa tai rentoutua arjessa paremmin, mutta käsi- tai muiden vartalo-ohjausten opettaminen sille vaatii paljon työtä ja harjoitustoistoja.

pilottipentu

Zoomaa samalla tavalla myös muihin risteyskohtiin eli jokaiseen tämän sivun ylimmän infografiikan nuolipareista, ja saat hyvän työkalun pentusi treenien suunnitteluun!

Pentupilotit-kurssilla saat jokaiselle polulle omat harjoitusvinkkinsä minulta.

Onko treenaamisella sitten kiire?

Mitä pysyvämmästä ja sinun kannaltasi hankalammasta koiran ominaisuudesta on kyse, sitä tärkeämpää olisi lähteä muokkaamaan asiaa koulutuksen avulla – ja mieluiten jo pentuaikana. Juuri tästä syystä halusin Pentupilotit-kurssinkin kehittää!

Mitä pysyvämpi sinulle hyödyllinen ominaisuus, sitä enemmän voit vain nauttia siitä ja keskittää treenien painopisteet muihin asioihin.

Mitä helpommin muokattava ominaisuus tai käyttäytyminen, sitä tärkeämpää sinun on muistaa säännöllisesti palata risteykseen ja ihan alkuun: Vieläkö koirallasi on samat vahvuudet ja kehitystarpeet kuin ennen? Vai oletko harjoitellut niin ahkerasti, että asiat ovat keikahtaneet jo aivan päälaelleen?

Viimeistä kohtaa en voi kylliksi korostaa. Koska jokaisella kolikolla oli se kääntöpuolensa, yleensä taitojen suhteen kannattaa tavoitella tasapainoa ja kultaista keskitietä. Kannustan vahvistamaan joustavuutta ehdottomien ”tee aina näin” -sääntöjen sijaan. Mitä useampia erilaisia taitoja koira oppii, sitä helpompaa arki ja harrastukset teille molemmille ovat.

Edit: Ilmoittaudu kurssille tai toivo lisäryhmää

3 thoughts on “Pennuille, jotka kulkevat omia polkujaan

Kommentointi on suljettu.