Voita itsellesi Tunnistusetsintäkoirat-kirja tai yksäri!

Syksyn iloksi Tikku pisti pystyyn arvonnan, jossa on jaossa oppia ja oivalluksia kahdelle onnekkaalle tyypille!

Aluksi kiitoksia!

Itse olen ollut onnekas ja saanut oppia jälkikoirien koulutuksesta monilta kerrassaan mahtavilta ihmisiltä. Vuosien varrelta erityiskiitoksen käytännön koulutuksista ansaitsevat ainakin:

  • Jens Frank, Petter Krågå, Tobias Gustavsson ja Jessica Åberg (SWDI, Ruotsi ja Norja)
  • Simon Prins (mm. Poliisi & ACT Animal Consultancy & Training, Alankomaat)
  • Steve White (Poliisi & ProActive K9, Yhdysvallat)
  • Juha Pasanen ja Otto Soininen (Frontex, Rajavartiosto & SPL)
  • Antti Ahtola ja Antti Pitkänen (Rajavartiosto & SPL)
  • Ilkka Hormila (Poliisikoiralaitos & K9 IlMa Global Taining) ja Päivi Romppainen (Jobs for Dogs)

Lisäksi tietoa on tietysti tarttunut luennoilta, seminaareista, kirjoista, tutkimuksista, jälkiharrastajilta ja treenikavereilta, sekä erityisesti omilta ja asiakkaiden koirilta – kiitos kaikille! ❤

Tunnistusetsintäkoirat

Tuolla matkallani on Ilkka Hormilan luennoilla sekä Päivi Romppaisen käytännön kursseilla ja yksäreillä ollut aivan valtava merkitys! Opin paljon koirien hajuaistista ja hajutyöskentelystä, ja hurjan määrän asioita, jotka treenien suunnittelussa ja toteutuksessa täytyy ottaa huomioon. Pääsin häikäistymään koirien jäljestystaidoista asfaltilla kaupunkiolosuhteissa tuhansien harhajälkien seassa.

Edistyessämme Päivi kannusti minua ryhtymään myös muiden kouluttajaksi, mistä olen suunnattoman kiitollinen! Jo sivutoimisesti kouluttaessani sain opastaa tunnistusetsinnän (”ID”) saloihin noin sata koirakkoa Turun seudun alkeis- ja jatkokursseilla sekä jälkiviikonlopuissa muuallakin Suomessa.

Nykyään pidän varsinaisia tunnistusetsintäkursseja harvakseltaan, ja kokeissa / kilpailuissa käyvien ja sinne tähtäävien koirien kohdalla osa tunnistusetsinnän kouluttamisen ”säännöistä” on pitänyt soveltaa uusiksi mm. erilaisten koelajien sääntöjen takia. Samalla tunnistusetsinnästä on kuitenkin monen monta asiaa jäänyt erittäin tärkeäksi osaksi kaikkia pitämiäni jälkikoulutuksia ja jälkikoirien pohjataitokursseja! Mielestäni ihan jokaisen jälkikoiran tulisi järkevällä ja motivoivalla tavalla saada oppia, että:

  • jäljen hajumaailmassa kaikkein tärkein komponentti on tietyn yksilön ominaishaju
  • jäljeltä etsitään kyseisen ihmisen hukkaamia esineitä (siis niissä jälkilajeissa, joissa jäljentekijä tai kadonnut on ihminen)
  • jäljeltä ei kannata kesken jäljestyksen vaihtaa toisen yksilön jäljelle (ihmiset, eläimet, harhat ja häiriöt – saa vertailla, mutta kannattavinta on valita se tärkein)
  • haisteluhommiin pääsee, kun käyttäytyy rauhallisesti ja keskittyneesti

Noita ajatuksia voi koiralle myydä jo purkkiradalla ja muissa sisätreeneissä ennen ensimmäistäkään jälkiharjoitusta! Myöhemmin samat säännöt pätevät jäljellä, ja purkkirataharjoittelu, ilmaisuharjoitukset ym. tukitreenit jatkuvat ylläpitotreeninä jäljestämisen rinnalla. Kaikki kouluttaminen perustuu positiiviseen vahvistamiseen.


Päivi ja Ilkka ovat sittemmin tehneet huikean työn kokoamalla selkeän tietopaketin osaamisestaan yksiin kansiin. Seurasin urakkaa sivusta ja nostan hattua – kirjat eivät synny ilman kovia ponnistuksia!


Nyt voit osallistua Tikun syysarvontoihin 2019!

Kirjapalkinto: Hormila, Ilkka & Romppainen, Päivi (2019): Tunnistusetsintäkoirat – Koiran kouluttaminen ihmisen ominaishajun tunnistamiseen ja etsintään

Arvaa, millä sivulla kirjassa on Tikun ja Katjan kuva (uuh, vuosien takaa)!

1.10.2019 Tikku arpoo kirjan kaikkien syyskuun aikana väärin arvanneiden kesken! (Jos ”arvaat” oikein, sinulla täytyy olla jo hyppysissäsi kyseinen kirja, onhan siinä 352 sivua!)

Koulutuspalkinto: Tikkujutun yksityistunti (60 min) haluamastasi aiheesta

Kerro, mikä olisi toiveaiheesi yksärille!

1.10.2019 Tikku arpoo yksärin kaikkien syyskuun aikana osallistuneiden kesken!


Arvontoja hallinnoi Tikkujuttu. Otan voittajiin yhteyttä Facebookissa vastaamalla voittajan kommenttiin tai sähköpostitse voittajan vastauslomakkeessa antamaan sähköpostiosoitteeseen. Kirjan voittajalta pyydän postiosoitteen ja postitan kirjan viimeistään viikkoon 41 mennessä. Yksärin voittajalta pyydän ajankohtaehdotuksia ja yksäri on käytettävä Tikkujutun toimitiloissa (Ankeleentie 84, 09930 Leppäkorpi) vuoden 2020 loppuun mennessä.

syysarvonta