Kun koulutus kompastuu koiran fysiikkaan ja biomekaniikkaan

Ryhdikäs perusasento. Miten yksinkertainen tehtävä! MIKSI joudun vahvistelemaan sitä aina vaan, vaikka hyvältähän tuo näyttää jo muinaisessa pentuvideossa parin vuoden takaa?! Ei pitäisi olla koiran oppimiskyvystä eikä kouluttajien taidoista kiinni – mikä tässä ei nyt täsmää?

Vastaus iskee tajuntaan samalla hetkellä, kun yksi Kaikun hoitotiimiin kuuluva taituri antaa minulle kotiläksyksi syöttää koiralle nameja niin, että koira istuu ryhdissä ja kurkottaa herkkuja suoraan ylhäältä. Hitto vie, sehän on yksi niistä asioista, joita toistamme treenihallilla kerta toisensa jälkeen!

Onkin siis niin, että ryhdikäs istuminen kuono kohti taivasta (tai ohjaajan kainaloa) on Kaikulle fyysisesti erityisen haastava asento! Pystyn tarjoilemaan siitä vahvisteeksi herkkuja, palloja, purutyynyjä tai vaikka luvan lähteä hyökkäämään kiinni maalimiehen hihaan. Samaan aikaan kanssani kilpasilla on koko ajan toinen vahviste, jonka Kaiku pystyy antamaan itselleen milloin tahansa: kiristävän olon helpottuminen samalla sekunnilla, jos koira päästää ryhtinsä lysähtämään, niskansa rennoksi ja päänsä alas.

Oli kyse kuinka yksinkertaisesta tehtävästä tahansa: Jos kouluttaminen ja koiran edistyminen oudosti junnaa paikoillaan, syy löytyy hyvin todennäköisesti kropasta! Tai ainakin koiran fyysisen pystyvyyden ja terveyden tsekkaus kuuluu aina ensimmäiseksi kohdaksi tarkistuslistalle (ks. esim. The Humane Hierarchy by Dr. Susan Friedman).

Kun kivut, jumit ja rakenteelliset esteet on poissuljettu, voidaan hyvillä mielin lähteä etsimään omasta koulutussuunnitelmasta sitä virhettä, mikä hidastaa taidon oppimista. (Eläin ei virheitä tee, vaan aina parhaansa.)

Itse jatkan Kaikun jumppaamista ja treenaamista taas hivenen viisaampana, ja onneksi matkalle tueksi on löytynyt upea joukko taitavia asiantuntijoita eläinlääkinnän, osteopatian ja erilaisten fysikaalisten hoitomuotojen aloilta. Kaikkien mielestä Kaiku vaikuttaa onneksi kivuttomalta ja liikkeiden esteet mekaanisilta. Projekti #toipilaastaurheilukoiraksi jatkuu sinnikkäästi, kohta onkin kulunut jo vuosi reiden lihasvammasta ja pahimmista panosteiittikivuista.

Olipa oma koirasi pentu tai kisatykki, kuntoutuja tai aktiivinen urheilukoira: Jos kaipaat sen fysiikan ja biomekaniikan syynäykseen apua, tule ihmeessä mukaan luentopäivään ja/tai valmennukseen, joka kulkee nimellä Hyppykuntoon ja hyppy kuntoon! Sinne ovat tervetulleita koirakot tasosta ja harrastuslajista riippumatta, ja pidän sen yhdessä eläinfysioterapeutti Tiina Kuusiston (FysioMuuvi) kanssa. Itse vastaan koirien hyppytekniikan tsekkauksesta ja turvallisesta harjoittamisesta, Tiina opastaa koirien kunnon ja fysiikan rakentamisessa.

Untitled design(2)Kuvat treeneistä: Kaikun ikuisuusaiheen äärellä 🙂