”Miten saat motivoituneen, harmonisen ja tarkan jälkikoiran ilman, että roikut liinan päässä sitä jarruttelemassa ja ohjailemassa?”

Kymmenen vuotta sitten olin aloitteleva jälkiharrastaja, joka sai harmaita hiuksia makkaran kylvämisestä peltoon ja metsään, muurahaisten kiinnostuksesta makkaraa kohtaan, koirani kauhusta muurahaismakkaraa kohtaan, liinankäyttötekniikan opettelusta ja muista harrastuksen hankaluuksista. 

Eikä siitä kaikesta vaivasta tuntunut olevan hyötyäkään: näin (omia ja muiden) koiria, jotka jäljestivät liian vauhdikkaasti ja huolimattomasti, kaahottivat yli kulman tai esineen, sujahtivat sujuvasti takajäljelle tai vaihtoivat vaivihkaa harhalle. Missä se jäljestämisen ihanuus, rauha ja harmonia, joista olin kuullut puhuttavan?!

On se mahdollista!

No, ovat ne vuosien varrella löytyneet. Nyt näen koiria, jotka osaavat jäljestää keskittyneesti, rauhallisesti ja silti innostuneen intensiivisesti, pysyen tarkasti oikealla ydinjäljellä ja himoiten jokaisen esineen löytämistä ja ilmaisemista. Nämä kaikki ovat koiralle opetettavissa olevia taitoja!

Jäljestämisen ilo on mahdollista saavuttaa, ja vieläpä niin, että sinun

 • ei tarvitse laittaa ruokaa jäljelle – varsinkaan, jos se ei sinun koirallesi tuota niitä hyötyjä, joita joku on luvannut ruoan tuottavan
 • ei tarvitse ohjata koiraa liinalla – aidosti motivoitunut jälkikoira tietää itse, mitä tehdä jäljellä, suunnan valinnassa, esineellä, kulmassa…
 • ei tarvitse tehdä pitkiä jälkiä muulloin kuin kokeissa tai kun haluat itse testata koirasi osaamista – kun lyhyet, järkevät jälkiharjoitteet onnistuvat ja koira on fyysisesti hyvässä kunnossa, matkan lisääminen ei ole ongelma

Jäljestäminen ei korjaannu kerryttämällä kilometrejä ja antamalla koiran toistaa virheitään – silloinhan siitä tulisi tapa! 

Asiat eivät myöskään ratkea sillä, että välttelet sinulle tai koirallesi hankalimpia asioita ja treenaatte lähinnä sitä, mitä parhaiten osaatte (esimerkiksi jäljestämistä ilman esineitä tai helpolla alustalla) – silloinhan vaikean elementin lisääminen vaikeutuu entisestään!

Nykyään jälkikoiran alkukoulutuksessa (ja apua hakevien kaahottavien jälkikoirakonkarien piintyneiden tapojen “korjaamisessa”) käytän ja suosittelen tarkkaan mietittyjä harjoituksia, joilla vahvistetaan monipuolisesti pohjataitoja – varsinainen jäljestäminen on paljon helpompaa ja nopeampaa rakentaa vankan perustan päälle!

Miten olen sen 10 vuodessa oppinut?

Olen tutustunut erilaisiin jälkikoulutusmenetelmiin ja kiinnostukseni niitä kohtaan on loputon! Olen hakenut oppia jälkiharrastajilta, kouluttajilta, alan tutkijoilta ja viranomaisilta, eri maista. Olen saanut nähdä, että maaliin on todella monta erilaista tietä! 

Erityisesti eri viranomaisten ja organisaatioiden tarpeisiin on kehitetty selkeitä ja tiukkoja koulutussysteemeitä, joihin yhteisön jokainen jäsen on helppo ajaa sisään. Systeemeistä löytyy paljon yhteisiä piirteitä, mutta menetelmiin tutustuessani kaikkein kiehtovimpia kohtia ovat olleet ne, joista eri systeemit ovat keskenään eri mieltä! 

Se herättää itsessäni aina suurta innostusta! Miksi jokin asia tehdään jossain noin, ja toisella taholla aivan päinvastaisesti? Miten nämä kaksi eri tapaa kouluttaa sama asia näkyvät lopputuloksessa eli jälkikoirassa ja sen taidoissa? 

Kun en sokeasti kopioi, vaan yritän syvällisesti ymmärtää koulutusmenetelmien vaikutukset, saan valtavasti hyviä ja vielä parempia työkaluja omaan työkalupakkiini. Ehkä yksi tapa sopii erityisen hyvin jollekin koiralle tai johonkin jälkilajiin, toinen tapa toisen tyyppiselle koiralle tai toiseen lajiin. 

Aina kun pääsen pohtimaan jotain visaista käytännön koulutuspähkinää, pistänkin eri maita ja organisaatioita edustavat jälkigurut, kouluttajat, tuomarit, kisaajat, poliisit ja rajavartijat keskustelemaan keskenään. Ehken oikeasti, mutta pääni sisällä 😉 Sitten kokeilen parhaalta tuntuvaa ratkaisua, ja koira kertoo, olinko oikeilla jäljillä. Samalla oma kokemus karttuu taas yhden tapauksen verran lisää.

Koirakoita kouluttaessani minulla on tukena myös jälkiharrastuksen ulkopuolelta hankkimani kaikki muu oppi siitä, miten eläimet oppivat ja mitkä tekijät ovat mukana vaikuttamassa – vahvistamassa ja heikentämässä käyttäytymistä.

Mikä on ajankohtaista juuri nyt?

Tätä kirjoittaessani pyöritän seitsemää Jälkikoirien talvikurssin ryhmää ja olen todella innoissani pystyessäni pian auttamaan myös kauempana asuvia koirakoita! Yhteistyössä upean Eläinkoulutusblogin eli taitavan Jaana Pohjolan kanssa järjestämme 26.2.2021 alkaen ensimmäistä kertaa kurssin Tyytyväinen jälkikoira 1: ilmaisu, motivaatio ja jäljen pohjataidot!

Kurssi antaa sinulle matkaoppaan ja matkaseuraa polulla harmonisen jälkikoiran rakentamisessa, ja johdattaa sinut järjestelmällisesti kouluttamaan tarvittavat pohjat:

 • Esineilmaisun pohjataitoharjoitukset, jotka nopeuttavat esineilmaisun kouluttamista huomattavasti
 • Etsinnän pohjataitoharjoitukset, jotka kasvattavat koiran motivaatiota, himoa ja sinnikkyyttä suorittaa nenänkäyttötehtäviä tulevaisuudessakin
 • Esineilmaisun rakentaminen vaihe vaiheelta, jotta kouluttaminen etenee sujuvasti ja koira tietää myöhemmin jälkiesineellä tarkalleen, mitä tehdä!
 • Ensimmäiset etsintäharjoitukset, jotka ohjaavat koiraa tarkkuuteen ja huolellisuuteen
 • Ensimmäiset jälkiharjoitukset, kohti taitavaa jälkityöskentelyä!

Kaikissa kohdissa huomioidaan paljon muutakin kuin pelkkä tekniikka:

 • Koiran mielentila ja aidon motivaation rakentaminen, koska jäljestäessään koiran on osattava siirtää fokus pois ohjaajasta, kohti itsenäistä tehtävää, ja taitava jäljestäminen onnistuu parhaiten paineettomassa mielentilassa, jossa hajuinformaation kulku nenästä aivoihin asti ei esty
 • Tärkeät tukitaidot myös lajikouluttamisen ulkopuolella, sillä erityisesti mielentilan osalta ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” – eli koiran arkielämä voi parantaa tai pilata koiran suoriutumista jäljellä. Tukitaitojen kouluttamiseen saat tällä kurssilla Jaanan huippuvinkit!

Opit myös jäljestämiseen liittyvää teoriaa – etkä pelkästään kopioi ideoita, vaan saat vaihtoehtoja, pohdit ja perustelet! Käydään yhdessä läpi mm.

 • Joitakin palveluskoirien eri koelajien ja pelastuskoiratoiminnan vaatimuksia – vaikuttaako valitsemasi jälkilaji(t) siihen, mitä koiralle kannattaa opettaa ja miten?
 • Erilaisten esineilmaisujen plussat ja miinukset, ilmaisutavan valinta?
 • Hajukuvat, jäljen hajumaailma – mitkä osat laajasta “hajucocktailista” ovat koiralle luonnostaan merkityksellisimpiä? Mitkä haluamme kouluttaa koiralle merkityksellisimmiksi?

Jos olet vasta oman oppimismatkasi alussa, älä huoli! Annan kyllä suosituksia ja “vahvoja suosituksia” 😀 Voit aina seurata kurssin tarkimmin ohjeistettua pääpolkua, jos ei sinulla ole syytä poiketa sivupoluille.

Jos olet jo pidemmällä, tule kakkoskurssia odotellessa mukaan kertaamaan, korjaamaan, vahvistamaan. Hiotaan perusta timanttisen kestäväksi ennen jälkikauden alkua!

Tyytyväinen jälkikoira 1: ilmaisu, motivaatio ja jäljen pohjataidot

 • Kesto 10 viikkoa, alkaen pe 26.2.2021
 • Uusi kurssimateriaalipaketti aina 2 viikon välein, sisältää tekstiä ja selkeyttäviä videoita
 • Huom! Kun lähdet mukaan nyt, pääset mukaan vaikuttamaan kurssin sisältöön: kurssin lisämateriaaleina saat vastauskoosteet tekstinä ja/tai videoina sinun ja muiden kurssilaisten lähettämiin kysymyksiin 2 viikon välein!
 • Yhteensä saat siis: 5 kurssimateriaalipakettia + 5 vastauskoostetta 
 • Materiaalit 100 % nettisivustolla, treenaa missä tahansa liikutkin! Kurssi sisältää paljon helposti toteutettavia harjoituksia, joita voi tehdä myös kotona.
 • Kurssisivusto on tavallinen nettisivusto, johon saat käyttäjätunnukset. Erillistä tekniikkaa tai ohjelmistoja et tarvitse.
 • Opiskelutahdin valitset itse: rauhassa tai nopsaan! Kurssilla ei ole livelähetyksiä tai muuta tiettyyn aikaan sidottua ohjelmaa.
 • Jos elämä järjestää yllätyksiä etkä pysty etenemään aikomassasi tahdissa, ei hätää! Materiaali jää käyttöösi kurssin jälkeenkin.
 • Bonuksena sinulla on mahdollisuus liittyä kurssin Facebook-ryhmään ja keskustella muiden osallistujien kanssa. Ryhmästä saat siis reilusti lisää matkaseuraa, jos haluat! Jos et ole Facebookissa tai muuten taitat matkaa mieluummin yksin, ryhmään liittyminen ei ole pakollista – takaamme, että kaikki kurssimateriaali ja kysymysten vastaukset kootaan kurssisivustolle.

Ota ensimmäinen askel nyt, ja pääset nauttimaan jäljestämisen harmoniasta jo tänä kesänä!

Pohjataitoihin panostaminen on tärkeydeltään valtavan iso investointi, taloudellisesti sen sijaan varsin pieni. Kurssin hinta 26.2. alkavalle pilottiryhmälle on vain 89 euroa!

Verkkototeutuksen ansiosta hinta on sinulle pienempi, kuin kahden jälkiyksärin hinta, jos tulisit meille jäljestämään – ja kuitenkin 10 viikon verkkokurssilla saat paljon, paljon enemmän, kuin ikinä ehtisimme kahdessa tunnissa keskustella ja harjoitella!

Tästä mukaan kurssille! (EDIT: Kurssi on käynnissä ja loppuunmyyty! Uusi kurssi starttaa mahdollisesti syksyllä 2021. Voit opiskella osittain samoja sisältöjä itseopiskeluna verkkokurssillani Jälkistartti, jolla pääset hyvin alkuun!)

Innolla kurssin alkua odotellen, Katja

Kuva: Meri Hallikainen